Bakan Tunç: “İstisnalar dışında dünya bizim iade taleplerimizi başarıyla test edemedi. Tüm dünyayı bu çifte standarda son vermeye çağırıyoruz…
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iade taleplerinin ve ülkeler arası adli iş birliğinin hukuki temelde terörle mücadelenin önemli bir boyutunu oluşturduğunu belirterek, “Üzülerek söylüyorum ki istisnalar dışında tüm dünya bizim iademizi başarıyla test etmedi. Tüm dünyayı bu çifte standarda son vermeye davet ediyorum.” söz konusu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da bir otelde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 2. Başsavcılar Kurulu açılış programına katıldı. Bakan Tunç, konuşmasına 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilere başsağlığı dileyerek başladı ve İsrail’i kınadı. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistin’deki olayların sona ermesi için büyük çaba sarf ettiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımız saldırıların başlangıcından bu yana yoğun bir diplomatik çaba harcadı, 20’den fazla devlet ve hükümet başkanıyla görüştü, büyük çaba sarf etti. Filistin’de yanan ateşi söndürmek için.” “Dışişleri Bakanımız, bölgedeki temasları aracılığıyla, mazlum Filistinli kardeşlerimizin daha fazla mağduriyet yaşamaması için yoğun diplomasi faaliyetleri yürütüyor” dedi.
Bakan Tunç, Türkiye’nin Gazze’de kalıcı istikrar ve barışın bir an önce sağlanması için her türlü adımı atmaya devam ettiğini belirtti.
“Atılacak adımlar dünyamız için önemli fırsatlar yaratacaktır.”
Türk devletleri arasındaki iş birliğini artırmanın sorunların aşılmasında büyük bir adım olacağını belirten Tunç, “Atılacak ortak adımlar sadece Türk dünyası için değil, tüm bölgemiz ve hatta dünyamız için önemli fırsatlar yaratacaktır. Türk devletleri arasındaki bu birlik ve beraberlik, dünya barışı için de önemli bir fırsat olacaktır.” “Bunu yaratacağına inanıyorum” dedi.
Bakan Tunç, ticaret, sanayi, turizm, ulaştırma ve savunma gibi alanların dışında devletlerin yoğun etkileşim ve diyalog içinde olduğu alanlardan birinin de hukuk ve yargı olduğunu belirtti. Bu etkileşimin hukuki ve hukuki boyutlarıyla uluslararası düzeydeki yansımasının adli iş birliği olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“21. yüzyılda yapılan hatalar organize ve ulusötesi hale geldi ve işlenmesi kolaylaştı. Suçtan elde edilen varlıklar elektronik ortamda kolaylıkla taşınabiliyor ve bir ülkeden diğerine aktarılabiliyor. Özellikle sınır ötesi suçların ve terör eylemlerinin hızla artmasıyla birlikte Hatalarla mücadelede karşılaşılan zorluklar sadece ülkemiz için değil tüm dünya için önemli bir sorun oluşturmaktadır.Bu noktada uluslararası iş birliğinin değeri her geçen gün artmaktadır.Bakanlık olarak biz de bu konuda çalışmalarımızı artırmak istiyoruz. Terörle ve sınıraşan suçlarla mücadelede diğer ülkelerle bağlantılar ve hukuki işbirlikleri, “Çalışmalarımız hızla devam ediyor.”
“Terör örgütlerinin kökünü kazımaya kararlıyız”
FETÖ gibi diğer terör örgütlerini de ortadan kaldırmakta kararlı olduklarını belirten Tunç, “Bildiğiniz gibi 15 Temmuz 2016’da kanlı hain terör örgütü FETÖ tarafından ülkemizde bir darbe girişimi olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde milletimizin onurlu ve büyük direnişi. Kararlıyız.” “FETÖ, DEAŞ, PKK gibi birçok terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Terör bir insanlık suçudur. Yaşam hakkının, demokrasinin ve özgürlüğün düşmanıdır. Türkiye olarak tüm terör örgütlerinin kökünü kazımak konusunda kararlıyız. Çünkü Terörle mücadeleyi tüm boyutlarıyla bir hak ve özgürlük çabası olarak görüyoruz.” sözlerini kullandı.
Bakan Tunç, terörle hukuki temelde mücadelenin önemli bir boyutunun, iade talepleri ve ülkeler arası adli iş birliği olduğunu söyledi. Türkiye olarak adli işbirliği konusunda uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklere samimiyetle uyduklarını belirten Tunç, bu yükümlülüklere de aynı ciddiyet ve kararlılıkla uyacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, terör örgütlerine karşı hukuki mücadelenin en etkili ve değerli kısmının hukuki iş birliği olduğunu belirterek, şunları ekledi:
“Suçluların iadesine ilişkin taleplerimiz konusunda başta Türk Dünyası ülkeleri olmak üzere dünyanın hassasiyet ve samimiyetle davranmasını bekliyoruz. Bu çağrıya olumlu yanıt veren ülkelerin dostane ve yapıcı yaklaşımlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak istisnalar dışında Söz konusu istisnalar dışında, maalesef genel olarak tüm dünya bizim iade taleplerimiz konusunda başarılı bir sınavdan geçmedi.” “Bütün dünyayı bu çifte standarda son vermeye davet ediyorum.”
Programın açılış konuşmasını yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, toplantıların herkese faydalı olacağını belirtti. Şahin ayrıca bu toplantıların suçla mücadelede yeni ve etkili mekanizmaların geliştirilmesine yol açacağını ifade etti.
Program fotoğraf çekimiyle sona erdi. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Lideri Binali Yıldırım, Yargıtay Lideri Mehmet Akarca, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Lideri Ahmet Yener, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Programa Ömüraliev ve çok sayıda başsavcı katıldı. – ANKARA