Yaşam

Gönüllere taht kuran sanatçı: Barış Manço

İsmail Hakkı Manço ile Türk sanat müziği sanatçısı Rikkat Uyanık’ın iki çocuğundan biri olan sanatçı, 2 Ocak 1943’te Üsküdar’da doğdu.

Başarılı sanatçı, 3 yaşındayken anne ve babası ayrılınca çocukluğunu babasıyla geçirdi.

Manço, Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’ndan mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi’ne girdi. Sanatçı ilk grubunu 1958 yılında Galatasaray Lisesi’nde okurken “Barış Manço ve Kafadarlar” adıyla kurdu ve ilk bestesini Dream Girl adıyla yayınladı.

Müzik hayatındaki ilk konserini Galatasaray Lisesi konferans salonunda veren sanatçı, 10. sınıftayken babasını kaybetti.

Barış Manço, babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi’nden ayrıldı ve Şişli Terakki Lisesi’ne girdi.

İlk plağını 1962’de çıkardı.

İlk LP’sini 1962’de Harmoniler grubuyla çıkaran Manço, henüz 19 yaşındayken çıkardığı bu albümde Twist in USA ve The Jet adlı İngilizce sözlü iki şarkı kaydetti.

Bu albümden bir yıl sonra usta sanatçı, Belçika’daki ağabeyi Savaş Manço’nun yanına giderek Belçika Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu. Okulda fotoğrafçılık, grafik, tasarım ve iç mimarlık eğitimi alan Manço, gece bekçiliği ve garsonluk yaptı.

Müzikle bağını koparmayan sanatçı, bir röportajında ​​kendisini şöyle tanımlamıştır;

“Barış Manço müzik yapıyor, ikincisi çocuk programı yapıyor, üçüncüsü dünyayı geziyor. Bu toplum beni şarkı söylerken de, çocuklarla ilgilenirken de tanıdı, dünyayı dolaşan biri olarak tanıdı.” dünyayı anlatır, başka insanları anlatır. Ben bu dünyaya müzisyen olarak gelmedim. Bu benim ilk işim. “Bu dünyaya fikirlerimi aktarmaya geldiğime inanıyorum. Bu niyetler bazen müzik eşliğinde daha hoş, daha hoş, daha beğenilen olarak algılanır. Bu yüzden bana verilen bu nimeti kullandım.”

1965’te Paris’te giriş yaptı

12 Ocak 1965’te Paris Olympia’da konser veren sanatçı, 1967’de Mazhar Alanson ve Fuat Güner liderliğindeki Kaygısızlar grubuyla Kol Düğmeleri’ni çıkardı.

Dönemin aranjman modasına tepki gösteren Barış Manço Kızılcık mıydı? Derule Kirpiklerin Ok Ok Eyle adlı türkülerini rock’n roll ve twist tarzında seslendirdi. Sychedelic müzik akımından etkilenen Manço ve grubu, Ağlama Değmez Hayat’ın müziği ile başarıya ulaştı. Altın Plak ödülü kazanan albümün ardından Barış Manço ve Kaygısızlar Fransa’ya gitti. Plak yapılmasına rağmen albüm uzun süre çıkmadı ve Kaygısızlar ile yollarını ayıran sanatçı 1970 yılında Türkiye’ye döndü.

Barış Manço’nun 1970 yılında bestelediği Dağlar Dağlar bestesini de içeren plağı, kariyerinde bir dönüm noktası oldu ve sanatçıya Platin Plak Ödülü kazandı. Dönemin ünlü müzisyenlerinden Cüneyd Orhon’un eşlik ettiği plak kısa sürede 700 bin adet sattı.

Bir dönem Moğollarla da çalışan Barış Manço’nun Anadolu gezisi sırasında otobüsüne dinamitle saldırı düzenlendi. Manço’nun saçlarının uzun olması nedeniyle gerçekleştirildiği iddia edilen saldırıda sanatçılar yaralanmadı.

Kariyeri boyunca birçok albüme imza attı.

24 Ağustos 1979’da Edirne’de Belçika’daki konser dönüşü trafik kazası geçiren Manço, bir süre sahnelerden uzak kaldı.

1981 yılının sonlarına doğru Barış Manço, Sözüm Mahalleten Dışı adlı albümünü müzikseverlerin beğenisine sundu.

40 yılda 200 beste yazdı.

Albümlerinden birine Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023 adını veren Barış Manço, verdiği bir röportajda,

“Birkaç hayalim var, 80 yaşında elimde baston, belki kolumda Doğukan, onun yardımıyla çıkacağım, en büyük ideallerimden biri 2023’ü sahnede ve Türkiye’de oynamak. senfoni orkestrası” dedi.

Barış Manço öldü

31 Ocak’ı 1 Şubat 1999’a bağlayan gece saat 23.30 sıralarında tansiyonunun aniden düşmesi sonucu sanatçının durumu kötüleşti. Ambulansla Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi’ne götürülen 56 yaşındaki Barış Manço kurtarılamadı. müdahalelere rağmen.

Barış Manço, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle Kanlıca Mezarlığı’na defnedildi.

odemisajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu