Ekonomi

“Konut alım planları seçim sonrasına ertelendi”

Online emlak platformu Emlakjet, 400 bin satılık ve kiralık emlak ilanının yer aldığı veritabanındaki hareketler doğrultusunda Nisan ayı emlak verilerini yayınladı. TÜİK verilerine göre nisan ayında konut satışları yüzde 35,6 azalırken, Emlakjet verilerine göre satılık konut fiyatları yüzde 5 geriledi. Ülke geneline bakıldığında Nisan ayında kiralık konut fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Emlakjet üzerinden yapılan satılık, kiralık konut ve satılık arsa aramalarında Ankara’nın ilçeleri öne çıkarken, Çankaya, Mamak ve Sincan ilçelerindeki satılık arsa fiyatlarında üç ilçede ortalama fiyat artışı yüzde 15,3 oldu. . Nisan ayında en çok aranan il Mersin olurken, en çok aranan üçüncü il olan Adana, kiralık konut aylık fiyat değişiminde gözlenen artışın yanı sıra aylık fiyat değişiminde yüzde 55’lik artışla öne çıktı. satılık arazi.

Emlakjet’in sistematik olarak yürüttüğü gayrimenkul talep bilgilendirmelerinde seçimin tercihlere etkisi araştırılırken, konut satın alma planı yapanların yüzde 58,9’unun planlarını seçim sonrasına ertelediği belirlendi.

Aylık 80 milyon sayfa gösterimi ve 20 milyon ziyaretçisi ile gayrimenkul seri ilan sektörünün lider platformu Emlakjet, 400 bin satılık ve kiralık emlak ilanı veri tabanındaki hareketler doğrultusunda hazırladığı Nisan ayı emlak bilgilerini yayınladı. .

TÜİK verilerine göre Türkiye’de konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,6 azalarak 85 bin 652 adet olurken, ipotekli konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,5 azalarak 85 bin 652 oldu. 25 bin 262 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 25 oldu. Ancak Nisan ayında Türkiye’de birinci el konut satış sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 26 bin 952 oldu. Toplam konut satışları içinde birinci el konut satışlarının payı yüzde 31,5 oldu.

Emlakta yeni gözde Mersin oldu

Emlakjet’in verdiği bilgiye göre kiralık konut talebi artmaya devam ederken, nisan ayında konut arayanlarda kiralık ve satılık oranları yüzde 50-50 seviyesindeydi.

Öte yandan Emlakjet’in edindiği bilgilere göre Nisan ayında arama hacmindeki değişim bazında en çok konut aranan illerde önemli değişimler görüldü. Mart ayında konut arama hacimleri değerlendirildiğinde, Diyarbakır depremin etkisiyle en çok aranan il oldu. Nisan ayı verilerine göre konut arama hacimlerinde ilk sırayı Mersin alırken, onu Ankara ve Adana izledi. Bu üç ilin ardından yaz sezonunun gelmesiyle birlikte Aydın ve Muğla ilk 10 ilin ortasında yer aldı.

Adana fiyat değişikliklerinde dikkat çekiyor

Fiyat değişimlerine bakıldığında kiralık konut fiyat değişiminde yüzde 18’lik artışla ilk sırayı Adana alırken, yüzde 9’luk artışla Ankara izledi. Satılık konut fiyat değişiminde ilk sırayı yüzde 5 artışla Mersin ve Ankara aldı. Kiralık konut fiyat değişiminde Konya da yüzde 10’luk düşüşle dikkat çekerken, Nisan ayında Mersin ve Bursa’da kira fiyatlarında artış olmadı. Öte yandan Emlakjet verilerine göre satılık arsa aylık fiyat değişiminde Mart’ta yüzde 58 artan Adana, Nisan’da yüzde 55 artışla dikkat çekerken, Konya yüzde 10 düşüş yaşadı. Kira fiyatlarında, satılık arsa fiyatlarında nisan ayında yüzde 19 artış yaşandı. lik artışla öne çıktı.

Gayrimenkul aranan ilçeler bazında ise sırasıyla Adana’nın Seyhan, Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan ilçelerinde aramalarda artış gözlenirken, Çankaya’da aylık satılık arsa fiyatları (yüzde 15), Mamak (yüzde 17) ve Sincan (yüzde 14) ilçeleri. değişiklikle değişti. İlçeler bazında satılık arsa fiyatlarında aylık en yüksek artış yüzde 42 ile İstanbul’un Esenyurt ilçesinde oldu. Nisan ayında satılık konut fiyat değişiminde Ankara’nın Çankaya, Mamak ve Sincan ilçeleri yüzde 7’lik artışla başı çekerken, aylık bazda en çok aranan ilçeler arasında Sincan (yüzde 15) ve Mamak (yüzde 13) ilk sırada yer aldı. kiralama fiyatı değişir. alınmış. Bursa – Osmangazi (yüzde -8) ve Konya – Selçuklu (yüzde -9) ilçelerinde ise kiralık konut aylık fiyat değişimi geriledi. Konya’nın Selçuklu ilçesinde mart ayında kiralık konut fiyat değişiminde yüzde 83’lük düşüş dikkat çekti.

Seçimden sonra tescil edilen gayrimenkul talepleri

Emlakjet’in nisan ayında sistematik olarak gerçekleştirdiği gayrimenkul talep verilerinde, seçimin tercihlere etkisi araştırılırken, konut satın alma planı yapanların yüzde 58,9’unun planlarını seçim sonrasına ertelediği belirlendi. Bu durum Mart ayındaki seçimler öncesine damgasını vurdu. Bu değişikliğin en değerli nedeni ise seçim sonrası emlak fiyatlarında düşüş beklentisi oldu. Ankete katılanların yüzde 56,25’i seçimden sonra emlak fiyatlarında düşüş bekliyor.

Tolga İdikat: “Kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklediğini görüyoruz”

Araştırma bilgilerini değerlendirme Emlakjet CEO’su Tolga İdikat “Emlakjet verilerine göre konut arama hacimlerinde Mersin, Ankara ve Adana öne çıkıyor. Adana’da kiralık konut fiyat değişikliğinde yüzde 18 artışla; Mart ayında yüzde 58 artan satılık arsa aylık fiyat değişimi Nisan ayında yüzde 55 arttı. Bu anlamda gayrimenkul sektöründe depremin etkilerinin halen devam ettiğini ve bir süre daha devam edeceğini söylemek mümkün. Öte yandan yaz sezonunun gelmesiyle birlikte yazlık bölgelerde hareketlilik başlarken, konut aramalarında Aydın ve Muğla ilk 10 il arasında yer aldı.

Emlakjet kullanıcıları ile yaptığımız araştırmada kullanıcıların seçim öncesi dönemde satın almak için beklediklerini gördük. Bu ay ise kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklediğini görüyoruz. Satın alma planı yapanların yüzde 40’ı krediyle ev almak istediğini belirtiyor. Ödeme yöntemlerinde ve krediye erişimde sağlanacak imkanların beklentileri karşılaması ve belirsizliklerin azalmasıyla bölümün önümüzdeki dönemde daha aktif olacağını söyleyebiliriz.” söz konusu.

BBSBROKER: “Seçim sonrası kullanıcı taleplerinde artış bekliyoruz.”

Emlakjet Prestij Plus Üye Buğra Serdar yaptığı değerlendirmede, “Dövizdeki artış nedeniyle kullanıcılar artık daha fazla döviz alıyor. Ama dövizdeki artışın durduğunu ya da duracağını düşündüklerinde gayrimenkul talebinin artacağını tahmin ediyoruz. Bunun nedeni ise seçim öncesi piyasada yaşanan belirsizlik ve vesileyle yaşanan sakinlikti. Seçimden önce, kullanıcılar fırsatı bir yatırım olduğunda değerlendirdi.

Gayrimenkul sektöründe nasıl bir transferin beklendiğini kullanıcı ve yatırımcı olarak iki açıdan değerlendirecek olursak: Yatırımcılar açısından konut yatırımı lafta kalmıyor, nadir ve özel bir şey olursa yatırım yapıyorlar. Kullanıcılar artık ya emlak satın alıyor ya da para birimini savunmak için paralarını alıyor. Şu an için konut fiyatlarında düşüş beklemiyoruz. Bunun nedeni üretim maliyetlerinin artması ve yüksek enflasyon” dedi. şeklinde konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu