Haber

Manavgat’ta balık ağlarına takılan deniz kaplumbağaları öldü

AKDENİZ Üniversitesi (AU) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Birkaç gün önce Manavgat’ın Kızılağaç sahilinde bir deniz kaplumbağası ölü bulundu. Yapılan incelemede yeşil deniz kaplumbağası türü olduğu belirlenen hayvanın balık ağına takılarak hayatını kaybettiği belirlendi. Deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları, Akdeniz Fokları, Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği’ne (DEKAFOK) bağlı Bilgi Gözlem Merkezi’nde, eğitimlerin ilerleyen saatlerinde öğrencilere iskelet yapısının gösterilebilmesi için kuma gömüldü.

‘SUDAN ÇIKIP OKSİJEN OLMADAN ÖLMEZ’ AÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Hakan Sert, kaplumbağanın balık ağına takılarak nefessiz kaldığını ve hayatını kaybettiğini söyledi. prof. Sert, “Maalesef bu kaplumbağa direk değil dolaylı olarak balıkçılar tarafından öldürüldü. Ayaklarında halat kesikleri var. Uzun süre bu şekilde mahsur kaldı. Sudan çıkamadı. ve oksijensizlikten öldü. Denize ölü bırakılınca balıkçılar tarafından karaya yıkandı” dedi. Genç olduğunu belirten Prof. Üreme çağına ancak 20 yaşında ulaşabiliyorlar o yüzden sayıları çok azaldı korunmaları lazım dünya çapında anlaşmalar imzaladık Türkiye olarak onları koruyacağımızın sözünü verdik bu hayvanları korumak bizim açımızdan önemli İnsan olarak doğayı korumak.” Hakan Sert, deniz kaplumbağalarının mart ve nisan aylarında çiftleşmek, mayıs ve haziran aylarında ise yumurtlamak için Manavgat sahiline yanaştığını söyledi. Hakan Sert, akciğerlerinde nefes alan deniz kaplumbağalarının nefes alabilmeleri için makul bir süre yüzeye çıkmaları gerektiğini anlatan Prof. gece denize bırakılan ağlara takılıyor ve gece nefes alamıyorlar, bu yüzden sabah ölüleri bulunuyor. Balıkçılar korktukları için ölü kaplumbağalarını denize bırakıyorlar, biz de sahilde buluyoruz.” İNSAN DOĞANIN DÜŞMANI DEĞİLDİR’

Balığın insanlar için değerli bir besin unsuru olduğunu ve balıkçılara karşı olmadıklarını ifade eden Prof. Bir şey ama düzenlenebilir. İnsan doğasına düşman değil, dostça yaşayabiliriz. Balıkçılardan bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu