Yaşam

Suyun gizemli dünyasını bilimle buluşturan fakülte: AB Su Ürünleri Fakültesi

Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak faaliyetlerini sürdüren Ege Üniversitesi; Su İşleri Fakültesi bünyesinde deniz ve iç su bilimleri, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, avcılık ve işleme alanlarında teknolojik bilgiye sahip teknik eleman ve araştırmacı insan gücü yetiştirilmektedir. Fakülte; Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, Ar-Ge birikimlerini toplum yararına sunan, mesleki ve kozmik bedelleri gözetmiş, gelişime açık, bilimsel kanaatleri içselleştirmiş su işleri mühendislerini bünyesine kazandırmaktadır.

Ege Üniversitesi Su İşleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü, Balıkçılık ve Proses Teknolojileri Bölümü ve Su Ürünleri Bölümü ile bu üç anabilim dalından oluşan 7 anabilim dalında eğitim vermektedir. Fakülte mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde, diğer kamu ve kurumlarda, özel balıkçılık suyu üretim ve işleme tesislerinde istihdam imkanına sahiptir.

Su işleri branşı için geniş uygulama alanları

Uygulamalı eğitime büyük önem veren Su İşleri Fakültesi bu anlamda oldukça geniş uygulama alanlarına sahiptir. Su İşleri Fakültesi’nin Bornova Yerleşkesi dışında yer alan bir diğer uygulama ve araştırma birimi ise HOMA (SÜFA) Araştırma Eğitim ve Uygulama Şubesidir. 18 bin dönüm alana sahip bu Dalyan, Ege Üniversitesi’nin en geniş alana sahip eğitim alanı olma özelliğini taşıyor. Fakültenin bir diğer eğitim, araştırma ve uygulama birimi ise Urla’da bulunmaktadır. Bu birimde; Larva Üretim Tesisi, Yem Araştırma ve Üretim Birimi, Balık Hastalıkları Laboratuvarı, Alg Üretim Tesisleri ve ilgili kısımlar ile ilgili laboratuvarlar bulunmaktadır. Ayrıca söz konusu tesiste öğrencilere verilen uygulamalı eğitimin yanı sıra çeşitli konularda araştırma geliştirme çalışmaları yapılmakta ve aynı zamanda üretim yapılmaktadır. 27 metre uzunluğunda ve 110 gros ton ağırlığında, trol dışında birçok uygulamaya imkan veren ilk su ürünleri araştırma gemisi olan EGESUF, 1994 yılından bu yana fakülte tarafından her türlü uygulama ve araştırmada kullanılmaktadır.

Ege Üniversitesi Su İşleri Fakültesi bünyesinde bilimsel Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra; Türkiye’de su kaynaklarının tüketimini artırmak ve sağlıklı beslenme alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla alternatif su kaynaklarına yönelik çalışmalar ve tüketicilere yönelik yeni çalışmalar geliştirilmektedir. Bu kapsamda 2018 yılının prestijiyle devreye alınan “Su Ürünleri Uygulama ve Satış Birimi” “Topluma Hizmet” misyonu kapsamında halkın sağlıklı beslenmesine katkı sağlayan bir birim olarak hizmet vermeye devam etmektedir. öğrenciler için bir uygulama ve araştırma alanı olmasının yanı sıra. “Deniz Ürünleri Gastronomisi Mutfağı” ise topluma ve öğrencilere pratik yapma imkanı sunmaktadır.

Su İşleri Fakültesi’nde 4 yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere su ortamı tüm yönleriyle tanıtılırken, bölüme uygun ve donanımlı genç su işleri mühendisleri yetiştirmek için bilgilendirici ve eğlenceli bir eğitim programı uygulanmaktadır. dünya ile rekabet edebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu