Sağlık

Hamilelikte yaz risklerine karşı etkili önlemler…

YAZ AYLARINDA GEBELİKTE EN SIK GÖRÜLEN 6 SORUN

7’den 70’e kavurucu sıcaklıklar ve yoğun nem gözleri ışıl ışıl yapmazken, riskli kümenin ortasında yer alan hamilelerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz , anne adaylarına bu günlerde mümkünse dışarı çıkmamalarını, çıkacaklarsa da mümkün olduğunca gölgede kalmaları ve giyiminden güneş kremi kullanımına kadar bazı kurallara çok dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Yaz hamileliğinin sıcak havalar dışında mantar enfeksiyonlarından gıda zehirlenmelerine kadar bazı mevsimsel hastalıkların riskini artırabileceğini belirten Dr. Filiz Candan Topuz, yaz aylarında hamilelikte en sık görülen 6 sorunu anlattı, yaz risklerine karşı değerli uyarılar ve önerilerde bulundu. .

dehidrasyon

Yaz aylarında terleme ve ısı artışı vücutta su ve mineral kaybına neden olabilir. Susuz kalmanın yani vücudun susuz kalmasının en değerli belirtilerinin halsizlik, bayılma hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, dil kuruluğu, koyu sarı idrar, az idrara çıkma, konsantrasyon eksikliği ve idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık olduğunu belirten Dr. Filiz Candan Topuz, “Bulantı kusma şikayeti olan ve ağızdan beslenemeyen gebelere damardan sıvı verilmesi gerekebilir. Özellikle yaz aylarında uzun araba yolculukları ve az su içmek de idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırıyor. Böbrek taşı olan ve enfeksiyona yatkın hamilelerin daha dikkatli olmaları önerilir. İlk trimesterdeki gebelik kusmaları özellikle yaz aylarında daha kötü olabilir ve serum tedavileri gerekebilir. Yaz aylarında hamilelerin günde 10 bardak su içmeleri, tansiyon sorunu yaşamıyorlarsa kaybettikleri tuzu tuzlu ayran içerek yerine koymaları önerilir.

Varis ve damar yetmezliği (Venöz yetmezlik)

Yaz aylarında dışarıda geçirilen süre ile birlikte çalışan gebelerde ayakta dururken, uzun süre otururken ve uzun yolculuklarda özellikle bacaklarda venöz yetmezlik (damar yetmezliği) artar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz, “Bu durum varisli gebelerde bacak ve ayaklarda ödem ve ağrıya neden olurken, hareketsizlik tromboembolizm yani pıhtılaşma riskinin artmasına yol açabiliyor. Bu nedenle orta basınçlı kompresyon çorapları giyilmesi önerilir. 2-3 saatte bir 15 dakika yürüyüş ile aktif molalar verilmesi önerilir. Serin saatlerde yürümek ve yüzmek, kanın damarlardan kalbe dönüşünü kolaylaştırır ve ödemi azaltır.

Hormonal etkilere sahip güneşe bağlı cilt sorunları

Hamilelikte hormonal etkilere bağlı olarak pigmentasyona (ciltte renk değişikliği) eğilim artarken, cilde rengini veren melanositler hamilelik hormonu ve güneş tarafından daha da uyarılır. “Beyaz tenli hamileler bu açıdan risk altındadır. Yüzde güneş-melazmaya bağlı kelebek benzeri lekeler, çillerde artış ve genellikle ellerde ve sırtta artan lekeler görülür. Bu nedenle Filiz Candan Topuz, hamilelerin 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmamaları ve yüksek faktörlü güneş kremi kullanmaları gerektiğini söylüyor.

Gıda zehirlenmesi ve gezgin ishali

Yaz aylarında hamile kadınlarda gıda zehirlenmesi ve gezgin ishali sık görülür. Sıcak havalarda dışarıda bırakılan besinler daha çabuk bozulur. Bu nedenle tavuk, dondurma, açık ayran, kremalı gıdalar gibi süt ürünlerini tüketmemek, kaynağı belli olmayan suları içmemek gerekiyor. gezgin ishali; Topuz, seyahat sırasında meyve ve sebze gibi yıkanmamış gıdaların tüketilmesi, kaynağı belli olmayan suların içilmesi ve eller iyi temizlenmediği takdirde ağızdan mikrop bulaşması nedeniyle oluştuğunu belirten Dr. mikropların ağız yoluyla bulaşması sonucu ishal ve kusma ile seyreden bir durumdur. Özellikle reflü nedeniyle antiasit kullanan hamileler mide asidinin azalması nedeniyle ağızdan geçen mikropların yol açacağı bu duruma karşı savunmasızdır. Gıda zehirlenmesi ve gezgin ishali bir veya iki gün içinde geçer, ancak bazen sıvı ve mineral replasman tedavisi ve antibiyotik tedavisi gerekir.

Vajinal mantar enfeksiyonları

Hamileliğin yaz aylarında hormonal etki nedeniyle vajinal mantar enfeksiyonuna yatkınlık artar. Özellikle çok sıcak havalarda, önlenemeyen terleme, sık duş alma ve ıslak mayo ile kalma, fungal vajinit gelişimine neden olur. Filiz Candan Topuz, vajinal mantardan korunmak için denizde ve havuzda yarım saatten fazla kalmamak, ıslak mayo değiştirmek, pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve sık sık değiştirmek gerektiğini belirterek, şunları söylüyor: pH değeri düşük, borik asit içeren intim şampuanları kullanmak da fayda sağlayacaktır.

Havuzdan geçen enfeksiyonlar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz, hamileler için yüzmenin en değerli eğitimlerden biri olduğunu ancak havuzdan enfeksiyon bulaşmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor: Buna rağmen havuzun temiz ve hijyenik olmasına dikkat edilmeli mümkünse sabah saatleri kalabalıklaşmadan önce tercih edilmelidir. Hijyenik olmayan havuzlardan sıklıkla bulaşan virüs ve bakteriler, konjonktivit dediğimiz göz iltihapları, bazı viral hastalıklar ve ciltte su dolu kesecikler şeklinde belirti veren deri mantarları, üst solunum yolu, idrar yolu enfeksiyonları ve ishale neden olan bazı mikroplar ve hepatit A. iletilebilir. Bu nedenle serinlemek ve yüzmek için mümkünse deniz veya deniz suyu olan havuzlar tercih edilmelidir. Yine alerjisi olan gebeler havuz dezenfektanlarına karşı gözlük ve bone kullanmalı ve dikkatli olmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-afsin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu